"Miłość jest toskański deser" – Anna Mucha poleca jutro w Dzień Dobry TVN powieść AMBERA o miłości i o gotowaniu w Toskanii

"Miłość jest toskański deser" – Anna Mucha poleca jutro w Dzień Dobry TVN powieść AMBERA o miłości i o gotowaniu w Toskanii
Elisabetta Flumeri, Gabriella Giacometti
Miłość jest jak toskański deser

Pewna urocza restauracyjka na toskańskiej wsi.
Pewna dziewczyna, która wraca tu zacząć wszystko od nowa.
I pewne przepyszne menu dla zakochanych…

Gotowanie potrafi rozjaśnić najbardziej ponury dzień Margherity. Nawet teraz, kiedy odeszła od męża, spakowała walizki i wróciła do Roccafitty. Tutaj, wśród toskańskich wzgórz ze wstęgą morza na horyzoncie, jej matka prowadziła kiedyś małą restaurację…
Dziś na drzwiach wisi tabliczka „zamknięte”, ale Roccafitta to wciąż kawałek życia Margherity: ojciec, przyjaciele, wspomnienia z dzieciństwa.
Jednak nawet w tym zakątku raju coś się zmieniło. Pojawił się przyjezdny z miasta. Plotkują o nim wszyscy, a zwłaszcza panie. Nicola Ravelli jest przystojny, bogaty, arogancki i… chce wykupić winnice  miejscowych  rolników. W swojej pięknej willi urządza wykwintne kolacje i poszukuje dobrej  kucharki.  Jego  wybór  pada  na  Margheritę…

A po smakowitej lekturze – deser:
21 rozkosznie toskańskich przepisów, czyli Książka kucharska Margherity

„Weź biszkopty, czekoladę, wanilię, dopraw szczyptą Toskanii i całym mnóstwem miłości, a otrzymasz prawdziwy smakołyk – romantyczny i optymistyczny.”  „Chi”

Elisabetta Flumeri i Gabriella Giacometti to dobrze znany we Włoszech duet pisarski. Razem tworzą od lat romantyczne powieści obyczajowe, telenowele, programy radiowe i reklamy. Są również autorkami scenariuszy popularnych we Włoszech filmów telewizyjnych.
Wydana w 2013 roku Miłość jest jak toskański deser jest ich pierwszą w cyklu powieścią miłosno-kulinarną. Odniosła sukces nie tylko we Włoszech, a to prawdziwy ewenement w przypadku włoskiej powieści. Następna Kocham Capri w przygotowaniu.
 

Kategorie: Literatura

Skomentuj

Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.