Jak smakuje poezja? Rusza nowa seria podcastów na Festiwalu Miłosza

Jak smakuje poezja? Rusza nowa seria podcastów na Festiwalu Miłosza

Przegląd

Kolejna odsłona Festiwalu Miłosza sprawi, że poezja dotrze do nas nie tylko na kartach książek, ale również przez… głośniki czy słuchawki za sprawą czterech premierowych podcastów „Spiżarnia poetycka”! Usłyszymy znakomitych polskich poetów toczących rozmowy o swoich inspiracjach, literackich początkach i ulubionych wierszach. Pierwszy odcinek swoją premierę miał 20 sierpnia zob.open.spotify.com

Spiżarnia nie od dziś kojarzy nam się z tajemniczymi zapachami i kuszącymi słoiczkami pełnym smaków i wspomnień, które tylko czekają, aż sięgniemy po nie na nieco zapomnianą już półkę. „Spiżarnia poetycka”, czyli podcasty w ramach Festiwalu Miłosza mają pełnić funkcję takiego właśnie metaforycznego pomieszczenia, w którym możemy natknąć się na zmysłowe doznania, apetyczne rozmowy i aromatyczne frazy.

W festiwalowej audycji pojawią się dyskusje o tym, jak czytać poezję, rozmawiać o niej i tropić jej ukryte sensy. Poeci i poetki opowiedzą o swoich ulubionych wierszach, będą też szukać odpowiedzi na pytanie postawione niegdyś przez Wisławę Szymborską: „Tylko co to takiego poezja”. Z kolei w kąciku „Co poeta miał na myśli?”, który nieco ironicznie nawiązuje do lekcji języka polskiego, prowadzący i zaproszeni goście udowodnią, że odpowiedź na pytanie zawarte w tytule segmentu wcale nie musi być tak trudna, jak się zdawało w szkolnych czasach.

Kolejne odcinki podcastów będą pojawiać się co czwartek przez najbliższe cztery tygodnie. Następny odcinek – 10 września! Słuchajcie nas w serwisie Spotify i Soundcloud. W pierwszej odsłonie „Spiżarni poetyckiej” do rozmowy o wierszach zapraszają Sylwia Miłkowska, Maciej Miłkowski i Jacek Podsiadło.

Organizatorami Festiwalu Miłosza są Miasto Kraków, Krakowskie Biuro Festiwalowe i Fundacja Miasto Literatury.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Kategorie: Wydarzenia