Andrzej Pitrus – Zanurzony. O sztuce Billa Violi
Przegląd
- Typ: Literatura
- Marka: Wydawnictwo UJ
Andrzej Pitrus
Zanurzony. O sztuce Billa Violi
ISBN: 978-83-233-3932-8
NOWOŚĆ
Bill Viola (ur. 1951) bardzo wcześnie rozpoczął karierę artystyczną. Jako osiemnastolatek został studentem Syracuse University, gdzie dołączył do pracowni Experimental Studios of the College of Visual and Performing Arts. Początkowo dostrzegał możliwości zastosowania wideo w badaniach antropologicznych, a także pozostawał pod wpływem konceptualizmu i innych kierunków neoawangardowych. Już we wczesnych latach siedemdziesiątych udało mu się wypracować własny styl i stać się jedną z najważniejszych postaci sztuki wideo na świecie. W latach osiemdziesiątych zafascynował się filozofią i sztuką Dalekiego Wschodu, do których do dziś chętnie nawiązuje. Przełomowa praca The Passing (1991) wprowadziła do jego sztuki wątki egzystencjalne i eschatologiczne, a pojawienie się technologii HD pozwoliło na kolejny zwrot w artystycznych poszukiwaniach. Dziś Bill Viola znany jest przede wszystkim dzięki instalacjom wideo, wystawianym w najważniejszych galeriach świata oraz podczas najznamienitszych imprez – jak Biennale w Wenecji czy Documenta w Kassel. Zawsze sięga po najbardziej zaawansowane narzędzia: High Definition, specjalnie konstruowane obiektywy o dużej jasności, a ostatnio ekrany OLED, dające obraz o niespotykanej dotąd rozdzielczości. Artysta mieszka i tworzy, wspólnie z żoną i producentką Kirą Perov, w Kalifornii.
Andrzej Pitrus – obecnie profesor zatrudniony w Instytucie Sztuk Audiowizualnych Uniwersytetu Jagiellońskiego, w poprzednim wcieleniu najprawdopodobniej był kuguarem. Zajmuje się przede wszystkim nowymi mediami i ich wykorzystaniem w sztuce współczesnej, sporadycznie wraca do dawnych zainteresowań filmowych, skupiając wtedy swoją uwagę przede wszystkim na kinie eksperymentalnym i autorskim. Autor kilkunastu niskonakładowych książek o kinie, mediach i grach wideo. W wolnych chwilach gra deathmetalowe kawałki na gitarze basowej. Podróżnik, miłośnik kuchni Dalekiego Wschodu i włoskiego wina
Artykuły powiązane:
O autorze
Skomentuj
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.