Stanowisko organizacji bibliotekarskich ws. zmiany prawa autorskiego

W związku z ogłoszeniem konsultacji publicznych projektu ustawy o zmianie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, organizacje bibliotekarskie – Konferencja Dyrektorów Bibliotek Akademickich Szkół Polskich, Poznańska Fundacja Bibliotek Naukowych oraz Stowarzyszenie EBIB i Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich – kierują na Pana ręce wspólne uwagi. Liczymy, że względu na zakres zmian obejmujący w przeważającej części dozwolony użytek publiczny dotyczący bibliotek, wspólne uwagi przygotowane przez reprezentantów różnych typów bibliotek będą ważnym i uwzględnionym w docelowej regulacji głosem.

Nasze organizacje brały aktywny udział w Forum Prawa Autorskiego. Skierowaliśmy do MKiDZN obszerną analizę najbardziej palących problemów, utrudniających realizację zadań nałożonych na biblioteki. Mamy głębokie przekonanie, że już najwyższy czas na rozwiązanie nabrzmiałych problemów, z którymi mierzymy się od lat. (ZOBACZ CAŁY DOKUMENT)

(źródło:PSB)

Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.