Nakładem Zysk i S-ka Wydawnictwo 18 sierpnia ukaże się Okowita, przepalanka i nalewki autorstwa Andrzeja Fiedoruka, której uroczysta prapremiera miała miejsce 15 sierpnia podczas III Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu
Okowita, przepalanka i nalewki Andrzeja Fiedoruka – kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwórczości, spożycia, jak i bogactwa zachowanych w literaturze i ustnych przekazach przepisów.
Dowiemy się zatem, jak powstawały poszczególne gatunki alkoholu (likier, armaniak, koniak, calvados, whisky, gin, rum…), które z nich preferowali nasi przodkowie i z jakich składników najczęściej przyrządzali alkohole. Krok po kroku poznamy procesy wytwarzania wraz z opisem profesjonalnych i domowych urządzeń, a także najbardziej udane przepisy na trunki, które uwiodą podniebienie i wprawią w dobry nastrój.
Andrzej Fiedoruk, ur. 1957, socjolog, którego pasją jest historia pokarmów i obyczajów żywieniowych. Urodził się i wychował w Białymstoku. Jego pierwsza książka to Kuchnia podlaska (2006). Jeden z recenzentów określił Fiedoruka mianem kucharza-publicysty, bo książka nie była zwykłym zbiorem przepisów, lecz próbą spojrzenia na historię regionu przez pryzmat sztuki kulinarnej. Barwnie prowadzona opowieść wzbudziła duże zainteresowanie czytelników i dała asumpt do powstania kolejnych pozycji o tematyce kulinarnej połączonej z dużą dozą historii żywności. W twórczości Fiedoruka znajdziemy również pozycje o charakterze prozatorskim. Białostockie smaki są próbą pokazania klimatu tego miasta lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Autor poprzez zapamiętane smaki z lat dzieciństwa przedstawia specyficzne dla niego zdarzenia i obyczaje lat minionych. W 2008 roku wydał dobrze przyjętą Kuchnię kresową.
Artykuły powiązane:
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/wirtua/domains/wirtualnywydawca.pl/public_html/wp-content/themes/waszww-theme/includes/single/post-tags.php on line 4
O autorze
Artykuły powiązane
Skomentuj
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.