Oświadczenie Prezydium Zarządu Głównego Stowarzyszenia Dziennikarzy RP

Przegląd

OŚWIADCZENIE

Stowarzyszenie  Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej wyraża stanowczy protest  w związku z wycofaniem  z trwającego konkursu książki Piotra Zychowicza, która w głosowaniu internetowym zdobyła najwięcej głosów i wszystko wskazywało, że zwycięży w konkursie „Książka Historyczna Roku”. Decyzja organizatorów konkursu Telewizji Polskiej, Polskiego Radia , IPN i Narodowego Centrum Kultury  jest wydarzeniem bez precedensu, przypomina działania  cenzury  w PRL. Jakieś bliżej nie określone grono w TVP, pomijając członków jury, wycofało z konkursu książkę Zychowicza tylko dlatego, że  wzbudza ona  duże kontrowersje? Chodzi w niej  o sposób przedstawienia  postaw dowództwa Armii Krajowej, która miała porzucić Polaków na pastwę okrutnych zbrodni Ukraińskiej Powstańczej Armii. Autor stara się rzeczowo, tę tezę  udowadniać. Można mieć uwagi do pisarstwa historycznego Piotra Zychowicza, można się zgadzać lub nie z głoszonymi przez autora tezami, nie wolno jednak naruszać zasad wolności słowa i swobodnej dyskusji na temat faktów historycznych.

Stanowczo sprzeciwiamy się  ograniczeniu debaty historycznej i publicystycznej , tym bardziej gdy do takich  działań   dochodzi w TVP,  telewizji publicznej tylko z nazwy.

Prezydium Zarządu Głównego  SDRP

Kategorie: Nagrody, Wydarzenia