Marek Mutor zrezygnował ze stanowiska dyrektora NCK

Przegląd

NCK

10 sierpnia 2016 roku Marek Mutor, motywując swoją decyzję względami osobistymi,  zrezygnował ze stanowiska dyrektora Narodowego Centrum Kultury.

Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego prof. Piotr Gliński,  zamierza przyjąć rezygnację Marka Mutora i powierzyć pełnienie obowiązków dyrektora NCK Elizie Dzwonkiewicz, dotychczasowemu zastępcy dyrektora.

Mutor objął stanowisko dyrektora NCK w lutym br. w związku z koniecznością realizacji pilnych zadań instytucji: organizacji obchodów 1050-lecia Chrztu Polski oraz udziału w przygotowaniach do Światowych Dni Młodzieży. Od lutego do sierpnia Narodowe Centrum Kultury realizowało kilkaset projektów kulturalnych. Ponadto w NCK uporządkowano wiele wewnętrznych procedur instytucji.

Po pomyślnym wykonaniu tych zadań Marek Mutor złożył rezygnację z powodów osobistych. Zamierza wrócić do pracy w Ośrodku „Pamięć i Przyszłość” we Wrocławiu, instytucji wspólnie prowadzonej przez MKiDN oraz samorząd wrocławski, aby realizować projekt budowy sieci instytucji zajmujących się historią ziem zachodnich i północnych oraz rozwijać działalność nowo powstałego Centrum Historii Zajezdnia we Wrocławiu. Równocześnie Marek Mutor pozostaje członkiem ministerialnego zespołu ds. przygotowania obchodów stulecia odzyskania niepodległości.- czytamy w komunikacie MKiDN

Kategorie: Instytucje

Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.