Wydawnictwo Święty Wojciech zdradza tajemnice klasztornej kuchni

Wydawnictwo Święty Wojciech zdradza tajemnice klasztornej kuchni
Wydawnictwo Święty Wojciech zdradza tajemnice klasztornej kuchni

 

 
 
Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe specjały, aby osłodzić sobie nimi życie. Dr Petra Altmann, specjalizująca się w zwyczajach i życiu klasztornym, uchyla przed nami rąbka tajemnicy klasztornej tradycji piekarskiej, wzbogacając ja legendami i historią powstania przysmaków.

W książce podano 85 przepisów na najbardziej ulubione dania i dotąd niepublikowane recepty z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld, w Gessertshausen w Szwabii. Te słodkie i pikantne przysmaki będące częścią tradycji klasztornej można bez kłopotu przygotować również w domu.

Wypieki w tradycji klasztornej
Chleb powszedni i świąteczne specjały

 
Petra Altmann

Więcej informacji o nowościach wydawnictwa na: www.swietywojciech.pl.
Kontakt z działem sprzedaży: tel. 061 856 22 83 

Kategorie: Hobby i Poradniki

Skomentuj

Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.