Konkurs kulinarny Bezdroży rozwiązany

Konkurs kulinarny Bezdroży rozwiązany
Konkurs kulinarny Bezdroży rozwiązany!
 
 
Wydawnictwo Bezdroża rozwiązało kulinarny konkurs na najbardziej oryginalne danie świąteczne lub noworoczne z różnych regionów i krajów świata.

Czytelnicy, których pasją są podróże i kuchnia dzielili się zaobserwowanymi zwyczajami kulinarnymi zarówno z tych bliższych, jak i dalszych zakątków świata współtworząc świąteczno-noworoczną książkę kucharską. Nadesłano ponad 70
propozycji potraw i kilkadziesiąt oryginalnych przepisów z 30 krajów Europy, Azji i Ameryki Łacińskiej. Pełną listę potraw tej podróżniczej książki kucharskiej można przeglądać na stronie internetowej:

http://www.bezdroza.com/rozwiazanie_konkurs_kulinarny.htm.

Zwycięzcy konkursu:

I miejsce – Moro – groch z kokosem, Dominikana (Artur Łodziewski)
II miejsce – samosa – indyjskie pierożki, Indie (Karolina Zielińska)
III miejsce – siemieniotka – wigilijna śląska zupa, Polska (Agata
Moskaluk-Grochowicz)
IV miejsce – zupa rybna z wiśniami i rodzynkami, Węgry (Renata Fima)
V miejsce – tamales, Meksyk (Czesław Jaworski)

Przepis na Moro – groch z kokosem z Dominikany

  4 szklanki ryżu
  2 szklanki ugotowanego zielonego groszku Moro
  2 szklanki mleka kokosowego
  4 szklanki wody
  5 łyżek oleju
  4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki
  1 szczypta oregano
  1/2 łyżeczki puree czosnku
  1/8 filiżanki kaparami
  1/4 filiżanki posiekanego selera
  1 łyżeczka drobno pokrojonej pietruszki
  1 łyżeczka drobno pokrojonej kolendry / cilantro
  1/2 łyżeczki liści tymianku
  1 kostki z kurczaka czas
  1 łyżeczka soli

Wlać 3 łyżki oleju do garnka i dodać zioła, oliwki, przyprawy i sól. Wymieszać dodając koncentrat pomidorowy. Dodać groszek, a także cały czas mieszając, następnie dodać kurczaka. Podgrzewać, dodać wodę i mleko kokosowe i
doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż i mieszać się regularnie w celu uniknięcia nadmiernego przyklejania. Gdy cała woda wyparuje, przykryć szczelnie przylegającą pokrywką i dusić na ciepło. Odczekać 15 minut, odkryć, wymieszać i
dodać pozostałą część oleju.

Smacznego!

Kategorie: Hobby i Poradniki

Skomentuj

Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.