“Pastaman” – sztuka robienia makaronu krok po kroku!
Przegląd
- Typ: Kuchnia
- Marka: Buchmann, Grupa Foksal
Mateo Zielonka
PASTAMAN
Wydawnictwo Buchmann
Sztuka
robienia makaronu
krok po kroku!
W księgarniach
od 13 października 2021
Pastaman potrafi przyrządzić niezwykłe makaronowe cuda.
Makaron w paski, w kropki, czerwono-zielono-czarny, w każdym możliwym kształcie – to spełnienie marzeń wielbicieli węglowodanów.
Mateo Zielonka, nazywany Pastamanem, jest niezwykle popularnym kulinarnym instagramerem, a także szefem kuchni na londyńskim 180 The Strand – to studio i artystyczna przestrzeń współpracujące z Soho House. Jest też odpowiedzialny za kuchnię w The Store X. Urodził się w Polsce, do Londynu wyjechał 6 lat temu na tydzień i został do dziś. Zaczynał bez znajomości języka, na zmywaku, ale szybko awansował na kucharza. Pracował w takich londyńskich restauracjach jak Padella i Polpo.Teraz prowadzi makaronowe warsztaty,
a jego filmiki na temat makaronów można znaleźć na Instagramie: www.instagram.com/mateo.zielonka (gdzie obserwuje go ponad 200 000 osób!) oraz w serwisach Food52, Feedfeed i Designmilk.
W swojej pierwszej książce pt. „PASTAMAN” Mateo podpowiada, jak zrobić makaron własnoręcznie. Znalazły się tu przepisy na klasyczne ciasto jajeczne oraz jego wegańskie odpowiedniki, a także wskazówki, jak przygotować makaron o rozmaitych kolorach, uzyskiwanych z naturalnych składników, i formach – od płatów do lasagne przez pappardelle i tagliatelle aż po ravioli, tortellini i inne makaronowe pierożki. To także 40 pomysłów na pyszne sosy i dania na kolacje, którymi można zachwycić bliskich oraz gości.
Przepisom towarzyszą piękne zdjęcia i jasne instrukcje.
Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z makaronem, czy jesteś pasjonatem z doświadczeniem, wsłuchaj się w rady mistrza i przygotuj z nim własne makaronowe dzieła sztuki!
„PASTAMAN” w księgarniach od 13 października 2021.