Dieta w chorobie Hashimoto. Wydanie III
Przegląd
- Typ: Kuchnia, Poradniki
- Marka: Wydawnictwo RM
W książce przedstawiono przepisy na dania główne, zupy, przekąski, sałatki, pieczywa i desery.
Dużą rolę w terapii Hashimoto odgrywa styl życia chorego, czyli dieta, aktywność fizyczna, unikanie palenia czynnego i biernego, a także redukcja stresu. To choroba, której leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i ewentualnych towarzyszących mu zaburzeń.
W książce przedstawiono przepisy na dania główne, zupy, przekąski, sałatki, pieczywa i desery. Każdy z nich opatrzono specjalną ikonką informującą o tym, czy danie jest:
• bez glutenu,
• bez pszenicy,
• bez mleka,
• bez laktozy,
• z dużą zawartością szkodliwych dla tarczycy goitrogenów.
W poradniku podano najważniejsze zalecenia w chorobie Hashimoto, omówiono towarzyszące jej schorzenia i scharakteryzowano składniki pokarmowe, które mają największy wpływ na tarczycę. Dzięki temu dbanie o zdrowie staje się łatwiejsze.
Patronat medialny nad publikacją sprawują: Moda na Zdrowie, mojacukrzyca.org, mamhashi.pl, dietetycy.org.pl, uroda i zdrowie.pl, medme.pl, portaldietetyczny.pl