Whisky. Leksykon smakosza. Wyd. IV rozszerzone

Przegląd

O whisky napisano wiele książek, ale Whisky. Leksykon smakosza to wyjątkowa pozycja opisująca w tak praktyczny sposób whisky słodową – ręcznie wytwarzaną, najszlachetniejszą spośród różnych rodzajów tego trunku.


David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100 łatwo dostępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze odpowiedniej whisky na każdą okazję. Przedstawia też ponad 100 gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem naprawdę pochłonie Cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi w nich ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek!

Nowe poszerzone wydanie to:
·       gruntownie poprawiona autorska klasyfikacja whisky typu single malt według smaków;
·       przegląd najważniejszych whisky słodowych;
·       prezentacja destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii – nie tyko ze Szkocji;
·       informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.

 

Patronami medialnymi publikacji są: magazyn Rynki Alkoholowe, blog Szkocka Krata i blog Lubię Whisky.

Autor: David Wishart
Liczba stron: 272
Format: 165×235 mm
Oprawa: Oprawa twarda
ISBN: 978 83 8151 284 8
Wydawnictwo: Wydawnictwo RM
Rok wydania: 2019

Kategorie: Hobby i Poradniki