Gotowanie z wydawnictwem Studio EMKA

Przegląd

Kulinarne inspiracje

Ewa Hangel

Kociołkowanie po polsku

Kociołkowanie? A cóż to takiego?
Dla mnie to bardzo wiele, przede wszystkim dlatego, że gdy za pierwszym razem przywieźliśmy z mężem do Polski kilka kociołków, nie wyobrażaliśmy sobie, że naszym przyjaciołom, znajomym, a potem już po prostu Polakom, spodoba się to tak bardzo. Udało się nam pokazać, że można inaczej spędzać wolny czas, wspólnie odpoczywając po trudnych chwilach codziennego życia. Kociołkowanie to nie tylko gotowanie zupy, to nowy styl weekendowego życia, przepyszne potrawy, udane imprezy i koniec nudy podczas wyjazdów. To nowa moda, która odpowiada każdemu, bo każdy, kto spróbuje, odnajdzie w kociołkowaniu coś fajnego dla siebie”.
autorka

Ewa Hangel, właścicielka restauracji, autorka książek kulinarnych, przenosi letnią przyjemność przyrządzania dań w kociołku z ogrodu do domu. Dzięki jej przepisom możemy biesiadować z rodziną przy zdrowych, pysznych daniach jednogarnkowych przez cały rok.

120 str.; oprawa twarda; format: 150 x 225mm; ISBN: 978-83-60652-76-3; cena: 24,90 zł

Ewa Hangel

Garnek rzymski

80 zdrowych i pysznych przepisów

Gliniany garnek rzymski w twojej kuchni? Jak najbardziej. „Gliniany garnek absorbuje smaki i przyprawy z przyrządzanych produktów. (…) dzięki temu dania są niezwykle intensywne w smaki i przepięknie pachną. Można powiedzieć, że gliniane naczynie nie pozwala „zgubić się” smakom. I to jest niesamowite. I jeszcze jedna zaleta, istotna zwłaszcza dla osób ceniących ładny wygląd. Dzięki plastyczności gliny naczynia rzymskie mają naprawdę fantazyjne kształty i przepięknie zdobią stół.

Najlepsze na chłodne dni, rozgrzewające i pożywne, dania jednogarnkowe. Przygotowywane bez dodatku tłuszczu w glinianym garnku rzymskim stanowią alternatywę dla niskokalorycznych sałatek. Naturalne właściwości gliny wpływają na jakość przyrządzanych w nich potraw. To niezawodna metoda przyrządzania zarówno mięs, ryb jak i warzyw. Dania jednogarnkowe są łatwe w przygotowaniu a efektu końcowego trudno nie docenić.

144 str.; oprawa twarda; format: 145 x 220 mm; ISBN: 978-83-62304-41-7; cena: 29,00 zł

Klára Molnár, Tadeusz Olszański

Na węgierskim stole

Pysznie i domowo

Lubimy węgierskie potrawy, ale gotowanie po węgiersku nie polega na dosypaniu dużej ilości papryki i ognistym smaku. O tym, jak gotować po madziarsku pisze rodowita Węgierka Klara Molnar wraz z dziennikarzem i hungarystą Tadeuszem Olszańskim w bogato ilustrowanej książce „Na węgierskim stole pysznie i domowo”. Autorzy zdradzają tajemnice właśnie dosypywania papryki i wszelkie inne tajniki domowego i smacznego gotowania, podają 68 osobiście wypróbowanych przepisów na najbardziej typowe potrawy, od słynnej zupy rybackiej poczynając, przez wszelkie gulasze, charakterystyczne dla węgierskiej kuchni pőrkőlty, aż po znakomity deser z płonącymi naleśnikami a la Gundel na czele. Zamiast jeździć do Budapesztu na podstawie tej książki wszystko można więc będzie przygotować w domu i zaskoczyć gości węgierskimi smakami. Na wszelki wypadek jednak autorzy zamieścili w książce rozdziały o kawie, węgierskich winach oraz mały przewodnik po najciekawszych restauracjach w Budapeszcie, dla tych wszystkich, którzy będą chcieli porównać swoje umiejętności kulinarne z oryginalnymi wzorami.

112 str.; oprawa twarda z obwolutą; ISBN: 83-88931-32-6; cena: 42,00 zł

Wydawnictwo Studio Emka
www.studioemka.com.pl
www.facebook.com/studioemka
wydawnictwo@studioemka.com.pl
tel.: 22 616-00-67, 628-08-38

Kategorie: Hobby i Poradniki
Tagi: Studio Emka

Skomentuj

Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.