Spotkanie autorskie z Małgorzatą Kalicińską i Mirosławem Kalicińskim
Przegląd
- Typ: Spotkania z autorami
- Marka: Burda Książki
Wydawnictwo Burda Książki oraz Miejski Dom Kultury w Mińsku Mazowieckim zapraszają na spotkanie z Małgorzatą Kalicińską i Mirosławem Kalicińskim, autorami sielskiej, kulinarnej książki „Kalicińscy od kuchni. Podróż po krainie smaków”.
Termin: 9.06.2016 (czwartek), godz. 19:00
Miejsce: Miejski Dom Kultury w Mińsku Mazowieckim, ul. Warszawska 173.
Wstęp wolny!
Podczas spotkania będzie można nabyć książkę w atrakcyjnej cenie z autografem Małgorzaty Kalicińskiej i Mirosława Kalicińskiego.
Małgorzata Kalicińska: Powieściopisarka, także dziennikarka. Absolwentka SGGW w Warszawie. Początkiem kariery literackiej Małgorzaty Kalicińskiej była inspirowana jej własną biografią powieść „Dom nad rozlewiskiem”. Uhonorowana nagrodą księgarzy Witryna 2006 i nominacją do Nagrody Literackiej Srebrnego Kałamarza im. Hermenegildy Kociubińskiej książka biła rekordy popularności. Podobnie dwie pozostałe części sagi – „Powroty nad rozlewiskiem” (2007) i „Miłość nad rozlewiskiem” (2008). Kolejne utwory pisarki to autobiograficzne „Fiołki na trzepaku”, w których cofa się do lat dzieciństwa spędzonego na warszawskiej Saskiej Kępie, oraz „Zwyczajny facet” “Lilka”, Irena” , “Kochana moja rozmowa przez ocean”, “…I wtedy moja córka powiedziała”.. Kalicińska to także autorka jedynego w swoim rodzaju przewodnika po życiu i kuchni „Widok z mojego okna. Przepisy nie tylko na życie” (2010). Na podstawie cyklu rozgrywającego się w domu na Mazurach TVP nakręciła serial z Joanną Brodzik
Mirosław Kaliciński: Z zawodowym gotowaniem zmierzył się w czasie pobytu w Stanach Zjednoczonych. Szefował przez rok w restauracji na 100 osób ucząc się profesjonalnego 25 lat temu udało udało mu się uciec z miasta. Gotowanie w wiejskim domu dało Mirosławowi nowe możliwości.
Prowadził program „Gotowanie z dziadkiem“. Od czterech lat prezentuje swoje przepisy w tygodniku Angora, których zbiór ukazał się w książce „Obiad w pół godziny“. Pasjonat kuchni, sam o sobie mówi: „Jaką kuchnię lubię i jaką staram się prezentować po 40 latach gotowania? Lekką, prostą i łatwą, mniej mięsa więcej warzyw. Błąd młodości nadużywanie przypraw, mam zdecydowanie za sobą. Jak mawiają francuzi skromność jest domeną dobrego stylu. Używając skojarzeń malarskich blisko mi do impresjonizmu.”
Przedstawiamy Państwu książkę wyższej próby, tylko dla wytrwałych czytelników. Rodzinne sprzeczki, siostrzane porady, historyczne mezalianse i dużo, dużo wspaniałej kuchni!
To książka zarówno dla kulinarnych mistrzów, jak i tych, których od kuchennego blatu dzielą tysiące obowiązków. Książka pisana bez stresu i zobowiązań, slow food w sielskim wydaniu. Zapraszamy do lektury i degustacji każdej z potraw.
Artykuły powiązane:
O autorze
Skomentuj
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.