Kulinarne premiery Wydawnictwa Buchmann
Przegląd
- Typ: Kuchnia
- Marka: Buchmann, Grupa Foksal
Polecamy kulinarne premiery Wydawnictwa Buchmann
Smaki Izraela. Współczesna kuchnia izraelska
Nida Degutiené
przekład: Wioletta Wasilewska
Tradycja i współczesność w izraelskiej kuchni. Ponad 100 przepisów od przekąsek po desery.
Smaki Izraela łączą tradycję ze współczesnością. Mieszkańcy państwa izraelskiego ściągnęli na te ziemie z czterech stron świata, przywożąc ulubione potrawy pochodzące z różnych kultur. Nowoczesna kuchnia żydowska jest połączeniem smaków, swoistą kuchnia fusion, wiążącą historyczne smaki z obecnymi.
Książka jest nie tylko zbiorem kulinarnych przepisów, ale wzbogacają ją piękne, charakterystyczne barwne fotografie. To także wędrówka po tradycjach, świętach i obrządkach kultury żydowskiej, opowieść o smakach nowoczesnej kuchni Izraela, o potrawach sporządzanych na ulicach Jerozolimy i o doświadczeniach autorki jako obcokrajowca, gdy bywała zapraszana do domów mieszkańców, miała przyjemność gotować z nimi, słuchając ich wspomnień i anegdot.
Wszystkie fotografie w książce są wykonane przez autorkę Nidę Dagutiené.
Nida Degutiené jest rodowitą Litwinką i jako dziennikarka prowadzi blog kulinarny nidosreceptai.lt
Żyje i gotuje z pasją. W ciągu pięciu lat spędzonych w Izraelu udało jej się poznać zarówno sekrety tradycyjnej kuchni żydowskiej, jak i nowoczesnej izraelskiej którymi teraz dzieli się z czytelnikami.
Ta książka otwiera drzwi do kuchni Izraelskiego domu, zachęca do kosztowania kulinarnych rozmaitości, jakie można kupić na ulicach w Izraelu, a także zamówić w lokalnych restauracjach. Jest zbiorem wspomnieć oraz historii, którymi przez ostatnie pięć lat dzielili się ze mną litwacy, moi izraelscy znajomi, a także ich mamy i babcie. Ponadto jest spojrzeniem na Izrael miejsce wciąż dla wielu nieznane oczami innego. I wreszcie ta książka jest moją odpowiedzią na pytanie, dlaczego kuchnia żydowska jest tak wyjątkowa.
Nida Degutiené
Poczuć Izrael i zrozumieć żydowską duszę yidisher neshome to duże wyzwanie. Wspaniale, ze do rąk polskich czytelników trafia to wyjątkowe kompendium kulinarne, wypełnione informacjami o żydowskiej historii i kulturze, w tym również o jej współczesnym obliczu, które paradoksalnie jest jeszcze mniej znane.
Faina Kukliansky, przewodnicząca społeczności żydowskiej na Litwie
Romans z gotowaniem. Potrawy, w których się zakochasz!
Patrycja Chmiel
Książka Romans z gotowaniem powstała dzięki miłości od pierwszego wejrzenia.
Spod ręki autorki wychodzą kusząco chrupiące racuchy, pyszne owsianki z jagodami i cieszące zmysły potrawy warzywne. Dania, które kradną serce. Nieposkromiona miłość do jedzenia zaowocowała przepisami na potrawy, uwodzące smakiem, zapachem i barwami. Lekkie i zdrowe pomysły na śniadania, obiady i kolacje są przygotowane przez lubianą blogerkę kulinarną loveaffaironaplate.pl
Łatwe przepisy, które można przygotować we dwoje, dają frajdę z gotowania, ale są też inspiracją do zrobienia czegoś niepowtarzalnego.
Wyobraź sobie aromaty i smaki, które towarzyszyły Ci w dzieciństwie. Zapach pieczonego ciasta w domu, pierogi babci, smak gofrów na wakacjach nad morzem czy Twoje ulubione danie, na które zawsze niecierpliwie czekałeś. Dla prawie każdego z nas romans z gotowaniem zaczął się wcześniej niż sądzimy. Smaki dzieciństwa często zostają z nami przez całe życie (). Gotowanie może być relaksem, odprężającą przygodą, może być też ekscytujące, zabawne.
Patrycja Chmiel
Artykuły powiązane:
O autorze
Skomentuj
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.