Więcej polskich restauracji w gronie najbardziej prestiżowych lokali Europy

Więcej polskich restauracji w gronie najbardziej prestiżowych lokali Europy
Więcej polskich restauracji w gronie najbardziej prestiżowych lokali Europy
Czerwony Przewodnik Michelin
Main Cities of Europe 2009

W poniedziałek w Paryżu zaprezentowana została kolejna edycja Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2009”, opisującego najlepsze hotele i restauracje w Europie w tym również w Warszawie i Krakowie.

W najnowszej edycji znalazły się 32 polskie restauracje. Oznacza to, że ich liczba zwiększyła się o kolejne 3 (w 2008 r. do przewodnika trafiło 16 restauracji krakowskich oraz 13 warszawskich). W tym roku oba miasta mogą się poszczycić 16 restauracjami umieszczonymi w Czerwonym Przewodniku.

Cieszy nas, że międzynarodowi recenzenci doceniają kuchnię krajów Europy Środkowo-Wschodniej. Mimo że żadna z polskich restauracji nie dostała na razie prestiżowych gwiazdek Michelin, należy podkreślić, że sama obecność w przewodniku jest dla restauratorów wielkim wyróżnieniem.– mówi Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelin Polska.

28 edycja słynnego przewodnika Michelin po europejskich restauracjach i hotelach zawiera informacje na temat lokali gastronomicznych i hotelowych 43 miast w 20 krajach. Stary kontynent może poszczycić się 324 restauracjami z gwiazdkami Michelin.

Z ogromnej liczby odwiedzonych lokali anonimowi inspektorzy Michelin wybrali te, które spełniły wymagania dotyczące jakości serwowanych dań, ich smaku, sposobu podania, stylu kuchni, stosunku jakości do ceny oraz gwarancji wysokiego poziomu oferowanych usług. Tuż po opublikowaniu zeszłorocznej edycji recenzenci, czyli tak zwani inspektorzy Michelin, ruszyli w podróż, by zweryfikować poziom ocenionych lokali. Dzięki temu informacje zawarte w Czerwonych Przewodnikach Michelin są rzetelne i aktualne, a poziom lokali oznaczonych wyróżnieniem Michelin jest nieustannie podnoszony.

Czerwony Przewodnik „Main Cities of Europe 2009” powinien trafić do polskich księgarń najpóźniej w końcu marca – informuje Jakub Klecha, Product Manager z Grupy Wydawniczej HELION, dystrybuującej w Polsce tę publikację.

Czerwony Przewodnik po najlepszych restauracjach i hotelach poprzedza pojawienie się w księgarniach zielonych – turystycznych przewodników Michelin. Wydawnictwo Bezdroża, partner wydawniczy Michelin w Polsce, przygotowało dla Czytelników w tym roku, aż 9 nowości, które w połowie kwietnia pojawią się w księgarniach! To zwiększy liczbę polskich wersji przewodników w tej serii do 26 tytułów.

 

Kategorie: Sport i Turystyka

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/wirtua/domains/wirtualnywydawca.pl/public_html/wp-content/themes/waszww-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Skomentuj

Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.