Insulinooporność. Dieta dla zdrowia. Wyd. II
Przegląd
- Typ: Poradniki
- Marka: Wydawnictwo RM
90 przepisów na pyszne i zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności. Premiera już 22 stycznia 2021 r.
W książce Czytelnicy znajdą:
– informacje o rozpoznawaniu i leczeniu insulinooporności,
– przykłady obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych,
– propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych,
– ponad 90 przepisów na pyszne i zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności.
Autorką publikacji jest Dorota Drozd – członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych, pielęgniarka ze specjalnością diabetologiczną, edukatorka diabetologiczna i psychodietetyk. Praktykuje i opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć oraz licznych artykułów popularnonaukowych.
Patronat medialny nad publikacją sprawuje portal mojacukrzyca.org