Zielony garnek. 600 przepisów kuchni wegetariańskiej prosto z Włoch

Przegląd

zielony_garnek_maxi

 

Autor/Autorzy: Anastasia Zanoncelli
Stron: 384
Oprawa: twarda, kolorowe zdjęcia
Format: 165×235 mm
ISBN: 978-83-7971-017-1
Rok wydania: 2016
Tłumaczenie: 978-83-7971-017-1
Ponad 600 przepisów kuchni wegetariańskiej, głównie dań włoskich przygotowanych ze składników pochodzących z upraw ekologicznych. Książka jest podzielona na pięć dużych rozdziałów: Przekąski, przystawki, sosy i pokarm bogów; Zboża, czyli złoto Ziemi; Jarzyny w całym swoim blasku; Słodkie owoce; Kuchnie świata. Publikację otwiera wstęp szczegółowo wprowadzający w świat potraw wegetariańskich, zawiera ona także wiele istotnych informacji dotyczących właściwości i walorów odżywczych poszczególnych produktów. Sięgając po to opracowanie, dostajemy przepisy między innymi na tarty, sosy, makarony, jarzyny, dania z grilla, przekąski, pizze, podpłomyki, suflety, tartinki czy zupy. Nie brakuje również receptur na światowe hity kuchni wegetariańskiej jak: gazpacho, baklawa, cukierki z syropu klonowego, tortille, chapati, guacamole, humus oraz tzatziki.

Odbiorcy:
– wegetarianie, którzy chcą urozmaicić i ubogacić swój kulinarny repertuar oraz poszerzyć zakres wiedzy, i wszyscy, którzy przykładają wagę do zdrowego odżywiania.

Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?
– zawiera informacje dotyczące przygotowania ponad pół tysiąca potraw wegetariańskich,
głównie dań włoskich, ale znajdują się w niej również najważniejsze specjały kuchni wegetariańskiej z innych stron świata
– nie brakuje w niej porad i ciekawostek na temat poszczególnych składników potraw, dodatkowo zamieszczona została tabela z wartościami odżywczymi użytych produktów
– kryterium doboru receptur jest stopień trudności wykonania.

Kategorie: Hobby i Poradniki
Tagi: Jedność

Skomentuj

Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.