“Tajemnice kawy” – nowość Wydawnictwa Zysk i S-ka

Przegląd

Tajemnice kawy
Sara Magdalena Woźny

tajemnice kawy
Stron: 304
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Premiera: 13.04.2015
Sugerowana cena det.: 45,00 zł

Kawa – co ona takiego w sobie ma? Czemu zawdzięcza swój triumfalny marsz przez cały świat?
Elitarny niegdyś napój królów i filozofów szybko wzbudził powszechne zainteresowanie. Warto poznać jego
rodowód – historię od ziarenka aż po aromatyczny filiżankę.
Współczesny konsument czuje się często nieco zagubiony w mnożących się na rynku kawowych rozmaitościach.
Jak dokonać dobrego wyboru? Jakie kryteria przyjąć? Jak przeprowadzić prosty test jakości? Jakie alternatywne
i niekonwencjonalne zastosowania ma kawa? Jak odkryć na nowo kawowy raj utracony?
Sara Magdalena Woźny na kartach książki odsłania przed nami tajemnice jednego z najpopularniejszych napojów
wszech czasów.

Każdy amator kawy po zapoznaniu się z książką Sary Woźny, Tajemnice kawy, wzbogaci swoją wiedzę o tym szlachetnym
napoju.
Kordian Tarasiewicz

Stanisław Ignacy Witkiewicz, Witkacy, XX-wieczny geniusz indywidualizmu w sztuce, literaturze i filozofii zawsze
zaznaczał, jakiego rodzaju dopingu używał przy tworzeniu swoich dzieł. Pragnę zatem, poprzez „powinowactwo korzeni”,
zapośredniczone w Żmudzi i Litwie Pruskiej, powiedzieć, że wszystkie moje poezje i filmy stworzyłem i wykreowałem,
nadużywając Małej, Mocnej, Czarnej: K A W Y. Ona usuwała z umysłu wszystko, co nietwórcze. Esencjonalną „kroplą” nad
i stała się dla mnie lektura książki Sary Magdaleny Woźny, Tajemnice kawy, która podziałała jak zwieńczenie
artystycznego nałogu, objawiając jej, Autorki-i-Kawy, arystokratyczną duszę. To swoisty szampan. W oparach
czarno-złocistej – k a w y!
Tadeusz Żukowski,
PEN Club (polski), Stowarzyszenie Pisarzy Polskich, Stowarzyszenie Filmowców Polskich

Nominacja do prestiżowej nagrody GOURMAND World Cookbooks Awards 2011 w kategorii: najlepsza monografia

Sara Magdalena Woźny (ur. 1983) – absolwentka germanistyki na UAM, tłumacz i creative writer. Zajmuje się
konsultingiem dla biznesu obszarów Polski i Niemiec, współpracuje z redakcjami czasopism i agencjami PR.
W czasie egzotycznych podróży poznała smak prawdziwej kawy z ekologicznych plantacji w Peru. W 2008 r.
ukazała się jej pierwsza książka Die Geheimnisse der Kaffeekultur. W 2011 r. opublikowano Tajemnice kawy.
Promuje wysokogatunkowe kawy pod własną marką Natur-Kaffe. Kawę pije tylko organiczną. Sama ją mieli i parzy
alla brasiliana – wbrew modzie na wymyślne sprzęty. Jak sama twierdzi: „Dobra kawa całkiem nieźle smakuje z
fusami – a fusy mają swoje plusy:)”. Prowadzi blog tajemnicekawy.com.
Marzy o kolejnych odkrywczych podróżach i spotkaniach z ludźmi, z którymi mogłaby dzielić swoje pasje.

Kategorie: Hobby i Poradniki
Tagi: Zysk i S-ka

Skomentuj

Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.