Oświadczenie FEP w sprawie przyjęcia przez COREPER ustawy o sztucznej inteligencji

Przegląd

Federacja Wydawców Europejskich (FEP) z zadowoleniem przyjęła wynik głosowania w sprawie unijnej ustawy o sztucznej inteligencji (AI), które odbyło się 2 lutego br. w COREPER (zob. https://wirtualnywydawca.pl/2024/02/fep-wzywa-komisje-do-zatwierdzenia-ustawy-o-sztucznej-inteligencji/). Dzięki temu głosowaniu państwa członkowskie otworzyły drogę do przyjęcia pierwszego na świecie konkretnego rozporządzenia dotyczącego sztucznej inteligencji, aby zapewnić etyczny i skupiony na człowieku rozwój tej technologii oraz zapobiegać nadużyciom lub nielegalnym praktykom.

Ustawa o sztucznej inteligencji wprowadza podstawowe obowiązki w zakresie prawa autorskiego, przypominając, że zastosowanie sztucznej inteligencji musi być oparte na poszanowaniu praw autorskich.

Obowiązek przejrzystości jest niezbędny, aby umożliwić wydawcom egzekwowanie ich praw i zapewnić, że ich utwory nie zostały nielegalnie wykorzystane do szkolenia sztucznej inteligencji. Uzupełni to istniejące już obowiązki związane z prawami autorskimi, które w szczególności umożliwią posiadaczom praw rezygnację z wykorzystywania ich utworów do eksploracji tekstów i danych oraz wesprze rozwój ekosystemu licencjonowania.

W ciągu ostatnich kilku lat sztuczna inteligencja rozwijała się w szybkim tempie, wykorzystując utwory chronione prawem autorskim w sposób nielegalny i bez żadnego wynagrodzenia dla podmiotów praw autorskich oraz przy niewielkiej przejrzystości lub w ogóle. Wdrożenie generatywnej sztucznej inteligencji już zdestabilizowało rynek, zalewając go treściami opartymi na sztucznej inteligencji, często bez informowania konsumentów o pochodzeniu treści.

Ricardo Franco Levi, przewodniczący FEP, oświadczył: „W kontekście, w którym zarówno w UE, jak i na arenie międzynarodowej nadużycia sztucznej inteligencji są coraz bardziej dokumentowane i kwestionowane, UE po raz kolejny ma okazję ustanowić światowy standard w zakresie regulacji cyfrowych, i pozwolić sztucznej inteligencji uwolnić swój potencjał bez naruszania praw innych osób”.

Kategorie: Prawo autorskie
Tagi: AI, FEP