Hiszpania do zjedzenia. Nowa, smakowita książka Bartka Kieżuna
Przegląd
- Typ: Kuchnia
- Marka: Buchmann, Grupa Foksal
Bartek Kieżun
“Hiszpania do zjedzenia”
Wydawnictwo Buchmann
Premiera: 27 października
Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze – pięknie, interesująco i smacznie.
Wśród anegdot o Kraju Basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie przygotowana, ma jeszcze jedną zaletę. Możemy wyruszyć w podróż, nie ruszając się z kuchni, a nawet kanapy, bo z Kieżunem nie trzeba gotować. Można go po prostu smakować. Strona po stronie.
Ileż w tej książce dobra! Opowieści o Hiszpanii nieoczywistej, relacje z niespiesznej włóczęgi przez regiony, miasta i stulecia, ciekawi rozmówcy, fotografie jedzenia zachwycające prostotą, a jednocześnie będące obietnicą uczty. Wreszcie samo jedzenie – jego zapach czuć podczas lektury (za boskie pączki z kremem cynamonowym dałbym się pokroić!). Chce się natychmiast jechać do Hiszpanii i jeść, jeść, jeść…
Dionisios Sturis, dziennikarz i pisarz
Hiszpania do zjedzenia skradła moje serce, kiedy tylko odkryłam, że jest w niej przepis na katalońską cocę ze szpinakiem i rodzynkami oraz grillowane calçots z orzechowym sosem romesco. Jeśli nie wiecie co to, sprawdźcie sami. Ja tymczasem mogę zaświadczyć, że Bartek Kieżun napisał książkę o hiszpańskiej kuchni, która jest po prostu prawdziwa: są w niej nie tylko przepisy na dania, które są tam popularne, lecz także cała upajająca różnorodność tego kraju.
Aleksandra Lipczak, reporterka, autorka książek o Hiszpanii
Hiszpańska opowieść Bartka Kieżuna jest jak zakupy na mercado. Intensywnie wypełniona apetytem na to, co lokalne, sezonowe i doprawione burzliwą historią. Snuta nieśpiesznie relacja pozwala zgubić się w wąskich uliczkach i nabrać jeszcze większej ochoty na tę wielobarwną fiestę. Mnie Hiszpania uwiodła tak żarliwie, że wzięłam w niej ślub. Jestem więc pewna, że ta książka może wykreować niejeden romantyczny scenariusz.
Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna, autorka książek
Bartek Kieżun rozkłada przed nami smaki i opowieści niczym hiszpańskie tapas i karmi nimi od rana do nocy. Na tych pełnych słońca talerzykach spotkacie Rzymian, Maurów, biskupów, odkrywców i zwykłych ludzi, którzy z jedzenia uczynili centrum swojego wszechświata. Teraz i my możemy go doświadczać, wsłuchani w szum fal oceanu, gwar barów ukrytych w krętych zakamarkach starych miast czy bicie dzwonów gotyckich kościołów. Ależ to fascynująca przygoda!
Daria Pawlewska, redaktorka i wydawczyni magazynu “KUKBUK”
Bartek Kieżun – specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w “Kukbuku”, “Podróżach”, “Twoim Stylu” i “Magazynie Wino”. Stale współpracuje z portalem Wirtualna Polska. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka “Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 za najlepszy przewodnik kulinarny roku. Z kolei “Portugalia do zjedzenia” zajęła 3. miejsce w kategorii kuchnia śródziemnomorska w prestiżowym konkursie Gourmand Cookbook Awards 2020.