"Zupa z granatów" – pełna aromatów książka Marshy Mehran

"Zupa z granatów" – pełna aromatów książka Marshy Mehran
Wydawnictwo W.A.B. poleca znakomitą powieść Marshy Mehran
wypełnioną aromatem perskiej kuchni „Zupę z granatów”

 
 
logo   Zupa z granatów
Marsha Mehran
Jolanta Kozak
 
Zupa z granatów to historia trzech sióstr, które przybywają do małego irlandzkiego miasteczka po ucieczce z ogarniętego rewolucją Iranu. Kupują nieczynną od ośmiu lat piekarnię i przekształcają w irańską restaurację. Niestety, ani egzotyczna uroda sióstr, ani aromatyczne potrawy nie wzbudzają entuzjazmu ksenofobicznej społeczności. Mieszkańcy solidarnie i ostentacyjnie omijają Café Babilon. Siostry wierzą jednak w ludzką życzliwość i próbują zjednać sobie miasteczko specjałami irańskiej kuchni.

Opowieść Mehran, podobnie jak Przepiórki w płatkach róży czy Czekolada, przemawia do wyobraźni czytelnika poprzez zmysł smaku. Każdy rozdział otwiera, niczym motto, przepis kulinarny, wprowadzający w nastrój kolejnych epizodów. Smak jest również bohaterem samej powieści. Dzięki potrawom następuje brzemienne w skutki zderzenie dwu różnych kultur – irańskiej egzotyki i irlandzkiej swojskości.

 
Marsha Mehran będzie gościem Wydawnictwa W.A.B. w dniach 29 maja – 2 czerwca.
 
Aby uzyskać więcej informacji kliknij na okładkę. 

Kategorie: Literatura

Skomentuj

Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.